Onko sinunkin paras kesämuistosi luonnon keskeltä metsästä, tuntureilta, järveltä, mereltä tai peltomaisemasta? Koetko, että sykkeesi ja hartiasi laskevat päästessäsi luontoon ja murheesi pienenevät oikeisiin mittasuhteisiin? Et ole yksin, sillä valtaosa suomalaisista kokee samoin.
Kaipuumme takaisin luontoon on ymmärrettävää, koska ihmislaji on elänyt alle 0,01 % olemassaolostaan modernissa ympäristössä ja 99,99 % luonnossa*. Miten voimme tuoda kokemuksen luonnosta omalle työpisteelle kotona, toimistossa tai palvelupisteellä? Onneksi aiheesta löytyy paljon tutkittua tietoa, mikä auttaa luonnon positiivisten vaikutusten tuomisessa töihin.
1. Katsele luontomaisemaa
Kaikki eivät voi käydä tauolla luonnossa kesken työpäivän. Tutkimusten mukaan kuitenkin jo luontomaiseman katseleminen ikkunasta auttaa palautumaan stressistä. Pyri siksi sijoittamaan työpisteesi niin, että näet ikkunasta ulos luontoon. Jos mahdollista, tuo myös kukkia tai viherkasveja työpisteellesi.
2. Ota talteen luontokokemuksesi
Halusimme tai emme, syksyllä pimeys lisääntyy ja marraskuinen näky ikkunasta voi vetää mieltä alaspäin. Ota nyt talteen luontokuva tai videonpätkä, joka auttaa sinua palaamaan elvyttävän luontokokemuksen hetkelle työpäivän aikana. Lataa kuva tietokoneesi taustakuvaksi tai katso tekemääsi luontovideota tauolla. Luontovideoiden katsominen tutkitusti elvyttää ja lievittää stressiä ja ahdistusta.
3. Syö luonnonmarjoja välipalaksi
Jos terveytesi sallii liikkumisen metsässä, voit marjastamalla parantaa kuntoasi, hyvinvointiasi ja vastustuskykyäsi. Luonnonmarjat sisältävät paljon vitamiineja, ja samalla saat metsästä ja marjojen pinnalta suuren määrä hyviä mikrobeja, jotka auttavat sinua pysymään terveenä.
4. Kuuntele luonnonääniä
Lempimusiikin kuunteleminen tutkitusti parantaa hyvinvointia, mutta niin tekevät myös luonnonäänet. Vain harva meistä voi avata ikkunan ja kuunnella luonnonääniä työpäivän aikana. Onneksi musiikin suoratoistopalvelut ovat täynnä soittolistoja, joista voit valita rentouttavia luonnonääniä työpäivän taustalle.
5. Tunne luonto kädessäsi
Lapset ja eläimet muistuttavat meitä aikuisia kosketuksen parantavasta voimasta, mutta saatamme unohtaa tämän tärkeän aistimme töitä tehdessä. Ota talteen luonnossa kulkiessasi jokin elementti, jonka koskettaminen juurruttaa sinua hetkeen, on se sitten pieni kivi, käpy tai simpukankuori. Muistathan, että jokamiehenoikeuksien mukaan vain maahan pudonneita käpyjä, tuohta, kaarnaa ja naavaa saa kerätä.
Haluatko pohtia lisää omaa suhdettasi luontoon? Eerika Korhosen Luontoyhteys-kirja auttaa sinua tutkimaan, kuinka luontoyhteytesi on kehittynyt elämäsi aikana. Eerika on Oivallusvaaran perustaja ja toimintaterapeutti, joka on perehtynyt myös Green Careen ja japanilaiseen Metsäkylpyyn.
Tekstin on kirjoittanut toimintaterapian opiskelija Sanna Karvonen, joka vakuuttui Oivallusvaaran toiminnasta ja yrityksen Metsävastaanotto®-konseptista Green Care -opinnoissaan.
Lähde:
*) Hansen, M. M., Jones, R. & Tocchini, K. 2017. Shinrin-Yoku (Forest Bathing) and Nature Therapy: A State-of-the-Art Review. International journal of environmental research and public health, 14(8), p. 851. doi:10.3390/ijerph14080851
Comments