top of page

Toimistotöitä luonnossa

Päivitetty: 25. huhtik. 2022

Luonnossa vietetyllä ajalla on todettu olevan monia suotuisia vaikutuksia hyvinvointiimme. Oletko pohtinut, voisitko tehdä omia työtehtäviä sisätilojen sijaan ulkona? Tai ainakin edes jossakin määrin? Jaamme 8 käytännön vinkkiä toimistotöiden tekemiseen ulkona luonnossa, sillä miksei töiden tekeminen voisi olla samalla myös elvyttävää. Kävimme blogikirjoitusta varten tutustumassa Lahdessa sijaitseviin Viita-metsätyöpisteisiin.


Viita-metsätyöpiste Lahden Radiomäellä.

1) Sopivien työtehtävien valinta luontoon

Valitse ulkona työskentelyyn työtehtäviä, jotka sopivat sinne. Työtehtävät voivat esimerkiksi olla muistioiden tai muiden kirjallisten töiden kirjoittamista tai erilaisten palaverien pitoa.

Esimerkiksi ideointiin liittyviä työtehtäviä on työpöydän edessä tuskastumisen sijaan yksinkertaisempaa pohtia ulkona. Ulkona töitä tehdessä kannattaa hyödyntää luonnon tarjoavaa kognitiivista elpymistä, jolloin ratkaisut löytyvät mietittävään ongelmaan kuin itsestään. Tutkimusten mukaan 45 minuutin ulkona vietetyn ajan jälkeen luovuus ja ongelmaratkaisukyky alkavat kukoistamaan.


2) Työpäivän säätila

Valitse töiden tekemiseen säätila, joka miellyttää ja inspiroi sinua heti työpäivän alkaessa koska töissä tulee olla mukavaa. Älä siis turhaan uhmaa luonnonvoimia tai kastele itseäsi sateessa, jollet oikeasti nauti siitä.

Voit kysyä itseltäsi, millä säällä vietän mieluiten aikaa ulkona?

3) Työskentelypaikka ja sijanti

Kiinnitä paikan valinnan suhteen huomiota siihen, millaista työtä olet tekemässä ja millaisesta luontoympäristössä viihdyt.

"Jos minun esimerkiksi tarvitsee puhua päivän aikana paljon puhelimessa, menen paikkaan jossa ei yleensä ole muita ihmisiä etten häiritse heitä puheellaan. Luovempaa työtä varten haen aukean paikan, jossa minun on mahdollista kävellä ja nähdä kauas. Etäpalaverejä varten olen etukäteen tarkistanut, että paikka, jonne menen ei sijaitse katvealueella ja että pääsen siellä vähintään 4G verkkoon. Säätilan nopeasti muuttuessa minulla on mahdollista jatkaa töitä autossa tai jossakin muussa suojaisessa paikassa."

Säätilan muutokset on siis hyvä pitää mielessä. Suosittelenkin varmistamaan, ettet joudu perumaan sovittuja palaverejä sen takia, että esimerkiksi vesikuuro yllättää sinut. Ota myös huomioon valitessasi sijaintia, kuinka tärkeää sinulle on, onko lähettyvillä vessaa tai esimerkiksi juoksevaa vettä.


Viita-metsätyöpiste on valmistettu kuusesta ja se on kiinnitetty mäntyyn.

4) Työvälineet ja varusteet

Pakkaa mukaan työhön tarvittavat työvälineet ja huolehdi erityisesti siitä, että laitteissa, joita tulet päivän aikana käyttämään, on riittävästi akkua. Varsinkin videokokoukset vievät paljon virtaa. Tarvitsetko mukaasi puhelimen, kyniä, paperia muistiinpanoja varten, kalenterin, tietokoneen tai kenties padin? Kelistä riippuen saatat ehkä tarvita aurinkorasvaa tai hyttysmyrkkyä, vesipullon ja aurinkolasit? Vessapaperia ja biohajoavaa saippuaa ja ensiaputarvikkeita kannattaa olla aina mukana. Lisämukavuuksia työpäivään tuovat kirjoitusalusta, tuulensuojapeite, istuinalusta, retkituoli, pöytä sekä tarvikkeita suojaava sateenvarjo. Älä myöskään unohda pukeutua säänmukaisesti ja ottaa mukaasi eväitä.

Metsätyöpisteellä on varattu paikka laukulle, juomalle, kynille ja tietokoneelle.

5) Pukeutuminen ulos

Pukeudu lämpimästi ja ota riittävästi vaatetta mukaan, sillä mikä onkaan ikävämpää kuin kylmissään työskentely. Vaatetuksen todellinen tarve riippuu vuodenajasta, vallitsevasta säästä sekä myös siitä kuinka liikunnallisesti aktiivista työpäivää vietät ulkona. Kesällä hattu suojaa liialta auringolta ja pieneen tilaan pakattu sadetakki saattaa pelastaa päiväsi riippumatta vuodenajasta.

6) Lounastauko ulkona

Suosittelen osittain valmiiksi tehtyjä eväitä, joista osan voi lämmittää nuotiolla. Valmistele ruuat kotoa tai nappaa eväät mukaan matkalta, mikä sopii parhaiten sinulle? Aina eväiden lämmittäminen ei kuitenkaan ole mahdollista nuotiolla, sillä nuotion teko ilman maanomistajan lupia on luvatonta. Ja vaikka lupa olisikin olemassa on aina syytä huomioida voimassa olevat metsäpalovaroitukset. Termospullossa niin ruoka kuin lämmin juomakin pysyvät hyvin lämpimänä lounastauokoon asti. Varsinkin kesällä mukaan kannattaa ottaa myös reilusti juomavettä mukaan. Mistä retkieväästä sinä saat parhaiten energiaa työtehtävien suorittamiseen?

7) Tyyli on vapaa

Tiimipalaveri suksilla, viikkopalaveri kävellen, ideointipalaveri juosten, budjetit kuntoon pyöräillen, kehityskeskustelu lumikengillä tai vuosikatsaus ratsastaen? Mikä liikunta tavoista tuntuu omalta ja mikä mahdolliselta? Onko kaiken työn tosiaan tapahduttava tietokoneen tai työpöydän äärellä?


8) Yhdessä työkaveri kanssa

Ehkä haluat kokea työpäivän ulkona työkaverin kanssa? Kaverin kanssa luontoon lähteminen saattaa olla motivoivampaa ja mukavampaa.

Miksi et siis ehdota työpäivää ulkona ja lähde töihin työkaverisi kanssa?Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut ja kuvittanut Eerika Korhonen Oivallusvaara Oy:stä.

Korhonen on taustaltaan muotoilija, toimintaterapeutti sekä käytettävyyden ja ihmisen toiminnan asiantuntija. Hän on opiskellut mm. Taideteollisessa korkeakoulussa, Lahden Muotoiluinstituutissa, Helsingin yliopistossa sekä Metropolia Ammattikorkeakoulussa. Korhonen on Oivallusvaara Oy:n perustaja ja hän tutustuttaa osallistujia luonnon merkitysten ja parantavien voimien äärelle kehittämänsä palvelun Metsävastaanoton® avulla.67 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

تعليقات


bottom of page