

Mukana retkelläsi hyvinvoinnin huipulle
TARINA SIITÄ, MITEN TERVEYSPALVELUT PÄÄTYIVÄT METSÄÄn
Katso video ja lue Oivallusvaaran tarina siitä, miten terveyspalvelut päätyivät metsään.
Tervetuloa mukaan Oivallusvaaran seikkailuihin!
Oivallusvaara Oy syntyi vuonna 2014 Eerika Korhosen valmistuttua toimintaterapeutiksi. Tulevaisuus isojen organisaatioiden palveluksessa ei tuntunut Korhosesta omalta, ja hänen mielessään alkoi kehkeytyä ajatus yrityksestä, jossa hyvinvointia asiakkaille toisivat ihmisten lisäksi erityisesti eläimet.
Vuonna 2016 yleislääketieteen erikoislääkäri Janne Tuovila tuli mukaantoimintaan ja otti lääketieteellisen vastuun; samalla Oivallusvaara tmi muuttui osakeyhtiöksi. Samana vuonna Oivallusvaara Oy lähti mukaan ensimmäiseen EU-rahoitteiseen hankkeeseen, ja se mahdollisti erilaisten koulutusten kautta erikoistumisen luonto- ja eläinavusteisiin palveluihin ja niiden kehittämiseen.
Oivallusvaara sai pian tämän jälkeen lisävahvistuksia, ja tiimiin tuli uutta osaamista. Palvelutarjonta alkoi vähitellen kehittyä luontopalveluiden suuntaan. Myös opiskelijat löysivät tiensä Oivallusvaaraan suorittamaan osia omista opinnoistaan.
Samoihin aikoihin uusia tutkimustuloksia luonnon hyvinvointivaikutuksista alkoi nousta mediaan ja valtavirtaan eri suunnista. Ne vastasivat oivallusvaaralaisten omia kokemuksia luonnossa vietetystä ajasta. Jokaisella oivallusvaaralaisella on erilaisten harrastuksen ja kouluttautumisen kautta syntynyt vahva luonto-osaamisen pohja.
Vuosien varrella kokemusta ja tietämystä on karttunut erilaisista koulutuksista sekä opintomatkoista, joista merkittävin oli vuonna 2019 tehty opintomatka Japaniin Quing Li’n oppiin ja tutustumaan Japanin terveysmetsätoimintaan. Tämä opintomatka toteutui EU:n maaseuturahaston avustamana.
Oivallusvaaralla ei ole hallussaan kiinteitä rakennuksia eikä maa-alueita, ja Oivallusvaara toimii hyvin vähän luonnonvaroja rasittaen. Kaikki toiminta järjestetään ulkona tai erikseen varatuissa tiloissa.
MODERNI NOMADI
Oivallusvaara Oy on nykyaikainen nomadi-periaatteella toimiva yritys. Meillä ei ole kiinteää toimipaikkaa, vaan kuljetamme palvelut sinne, missä niille on tarvetta. Toiminta rasittaa luonnonvaroja vain vähän – suurin yrityksemme päästölähde on yrityksen omistuksessa oleva auto.
TOIMINTA-ALUEET
Palvelut ovat tarjolla koko Suomen alueella.
Oivallusvaaralla on voimassa oleva yhteistyösopimus Metsähallituksen kanssa seuraavien kansallispuistojen alueella:
- Sipoonkorven kansallispuisto
- Nuuksion kansallispuisto
- Tiilikkajärven kansallispuisto sekä muut Rautavaaran alueen monipuoliset luontokohteet.
Lisäksi Metsävastaanotto®-toimintaa järjestetään Etelä-Suomessa asiakkaiden toiveiden mukaisissa kohteissa sekä yksityismetsissä.
Jos olet kiinnostunut tarjoamaan omia metsäalueitasi käyttöömme, ota rohkeasti yhteyttä ja tutustu metsänomistajille laadittuihin ohjeisiimme. Maksamme korvauksen alueilla tapahtuvasta toiminnasta.
OIVALLUSVAARA MEDIASSA
Täältä löydät median kirjoituksia sekä podcasteja liittyen
Oivallusvaaran palveluihin sekä ihmisiin palveluidemme takana:
Uuden malliset Rautavaara-päivät. Pitäjäläinen 8.7.2021.
Palmuaseman matkavinkki. Esteetön luonto ja kalastus - löydä esteettömiä luontoelämyksiä tarjoavat yritykset. (Palmuasema 6.2.2021)
Metsään meni - ajatuksia mielestä. Podcast. Eerika Korhonen Oivallusvaarasta kutsui meidät keskustelemaan luontoyhteydestä ja mielenhyvinvoinnista. (Korpi® ForRest 5.2.2021)
Mielenterveyttä tukevaa liiketoimintaa luonnossa. (TEHO-Lehti 1/2021)
Oivallusvaara syntyi tarpeesta kytkeytyä lähemmäs luontoa – "Luontomatkailulle on erityisen hyvät puitteet Askolassa (Uusimaa-lehti 20.10.2020).
Hoitamalla luontoa, hoidat myös omaa terveyttäsi – Eerika Korhoselta uusi kirja. Itäväylä-lehti 11.12.2020.
Esteetön seikkailu keskiajalle – Maarin rannassa on tarjolla tarinoita, arvoituksia ja aarteen etsintää taitojen kokeilua, kuten miekkailua. (Uusimaa-lehti 19.8.2020)
Akavalaiset ilmastotyössä: toimintaterapeutti, yrittäjä Eerika Korhonen, Kuntoutusalan asiantuntijat (Avaka 22.12.2020)
Girl Gotta Hike The Podcast, episode 07. Brooke Mellen, Forest Therapy Guide & Founder of Cultured Forest. (5.5.2020)
Retkeilupalveluita erityisryhmille (Metsä.fi-lehti)
Metsävastaanotto – metsäretkellä terveysalan ammattilaisten kanssa (Metsäemo-blogi)
Ulkomaalaiset tutkijat kehuivat Suomen luontoa – Metsäterapiasta kiinnostuneet kokoontuivat Evolla.
(Hämeen Sanomat 13.7.2019)
Metsä taas osaksi jokapäiväistä elämää. Metsäterapia kiinnostaa. (Hämeen Sanomat 13.8.2019)
Lääkäri ottaa vastaan metsässä – Askolalaisyritys aloittaa metsävastaanotot kaikelle kansalle (Itäväylä 19.5.2019)
Terapeutin kanssa metsään (Nette, Vaasan sähkön asiakaslehti, toukokuu 2019)
Seinätön vastaanotto metsässä (Mäntsälän Uutiset 8.5.2019)
Oivallusvaaran seinättömät palvelut tarjoavat terveyttä ja hyvinvointia luonnosta (Biotalous.fi-sivusto)
Lääkkeeksi luontoa (Harri Virtanen)
Green Care Finland ry on myöntänyt kehittämällemme Metsävastaanottopalvelulle LuontoVoima-laatumerkin. Laatumerkin avulla varmistamme Metsävastaanottopalvelun turvallisuuden, asiakaslähtöisyyden, vastuullisuuden ja toimintamme tavoitteellisuuden. Kunnioitamme toimintaympäristöämme.
Näin Pimeän valottajat -ryhmä valaisi Askolaa – Katso upeat kuvat! Itäväylä 11.10.2018
Lux Askola esittäytyy – Valotaideryhmä suunnitteli ja toteutti erilaisia taidevalaistuksia ympäri Askolaa. Uusimaa-lehti 28.9.2018.
Lux Askolan suosio yllätti tekijät. (Itäväylä-lehti 20.2.2018)
Kävitkö paikalla? Valaistukset ihastuttavat ja esittelevät askolalaisille kotiseutua. (Uusimaa-lehti 20.2.2018)
Asialla olivat Pimeän valottajat - seuraavaksi loistavat valot Korkeakalliolla. Pimeän valottajat -niminen valotaideryhmä järjestää Askolassa Lux Askola -nimisen valotaidetapahtumasarjan. (Uusimaa-lehti 15.2.2018)
Valotaide valtaa Askolan. (Itäväylä-lehti 13.2.2018)
Ihmisten tarinoin matkalle lapsuuteen Askolassa - avajaiset tulossa. Eerika Korhonen kuvasi ja Keth Strömdahl haastatteli Matka lapsuuteen näyttelyssä ääneen kuuluvia askolalaisia. (Uusimaa-lehti 2.12.2017)
Askolan monimuotoinen luonto yllättää - kivelläkin voi olla tarinansa. Eerika Korhosen Unohdettu Suomi 100- näyttely esittelee Askolan luontokohteita. (Uusimaa-lehti 3.8.2017)
Vuoden kotiseututeokseksi 77 ehdokasta. Suomen kotiseutuliitto 16.6.2017.
Kallio vahtii kulkijaa Haukkasissa. Uusimaa, kesälehti 2017 s.29.
Askolasta löytyi syskopin uuni ja kvartsilouhos - Muinaisjäännökset päätyivät Museoviraston rekisteriin. Askolasta löytyi muinaisjäännöksiä, jotka kirjattiin Museoviraston rekisteriin. Uusimaa-lehti 30.4.2017.
Kallio paljasti kasvonsa - Tuore kirja esittelee 67 askolalaista luontokohdetta. (Uusimaa-lehti 20.4.207)
Uhrikiviä ja jättipuitakin. Askolan luontokohteita kiertänyt Eerika Korhonen sai kuvakirjansa valmiiksi. (Uusimaa-lehti 7.4.2017)
Green care hyvinvointipalveluissa - Menestysreseptit opintomatkalla Loviisassa. Yhteistyöt ja verkostot maaseudun yrittäjille elinehto. (Menestysreseptit maaseudun hyvinvointipalvelualan ammatinharjoittajille -hanke. 21.3.2017)
Metsä 2020 -sovelluskilpailun sadosta uusia ajatuksia metsäisiin sovelluksiin. (StoraEnso 3/2017)
Metsä 2020 – on helpompi lähteä New Yorkiin viikoksi kuin mennä metsään viikoksi. (Sofokus 15.3.2017)
Fokus siirtyi tuotteista ihmisiin – Eerika Korhonen parantaa ihmisen toimintakykyä. (Uusimaa-lehti 4.3.2017)
Askolan luontokohteista koottu valokuvakirja menossa painoon. (Uusimaa-lehti 13.2.2017.)
Askolan entinen johtava lääkäri perusti yrityksen - Oivallusvaara tarjoaa palveluita kotiin. (Uusimaa-lehti 15.1.2017.)
Pyöräilevät supersankari siivoavat kaupunkia, jotta voisivat tanssia - Kulttuurirahasto jakoi apurahoja. (Uusimaa-lehti 12.5.2016)