Koe Askolan hiidenkirnut koko perheen kanssa
- Maria Levantin-Kuusilehto
- 1 päivä sitten
- 2 min käytetty lukemiseen
Salaperäinen olento hiisi viihtyy piilossa metsän kätköissä. Tietynlaiset jäljet luonnossa, kuten isot kivikasat tai kivijärkäleet, voivat kuitenkin kertoa hiisien olleen joskus paikalla. Oletko kuullut hiidenkirnuista? Ne ovat kallioon kauan sitten porautuneita reikiä ja niiden koko vaihtelee hyvin pienistä hyvin suuriin.

Monipuolisen kattauksen hiidenkirnuista saat, kun käyt tutustumasssa niihin Itä-Uudellamaalla Askolassa, missä niitä on peräti 20 samalla alueella suurimman kirnun ollessa syvyydeltään yli 10 metriä. Hiidenkirnut sijaitsevat Kirnukallion rinteessä, jossa kirnujen vieressä kulkee portaat.

Kirnukallion päältä avautuvat upeat näkymät Porvoonjokilaaksoon. Alhaalla kallion juurella sijaitsee nuotiopaikka, jossa voit keitellä vaikka nuotiokahvit. Polttopuita saattaa siellä olla, mutta kannattaa ottaa varmuuden vuoksi omat polttopuut mukaan. Muista tarkistaa, onko maastopalovaroitusaika, jolloin tulia ei saa tehdä. Kirnujen luona on rautainen kirstu, jonka tekstissä pyydetään muutaman euron pääsymaksua, jolla tuetaan paikan hoitoa. Alueen hoito vaatiin jokavuotista huolenpitoa, sillä kirnut täyttyvät keväisin sulamisvedestä ja kesäksi vesi tyhjennetään niistä pois.

Askolan hiidenkirnujen Kirnukallion alueen parkkipaikka löytyy osoitteesta Hiidenkirnujentie 721, Askola, ja sieltä on 500 metrin pituinen luontopolku hiidenkirnujen luo. Reitin varrella vastaan tulee metsää vartioiva hiidenkivi, joka saattaa olla kiveksi naamioitunut hiisi.

Askolan hiidenkirnujen alueella kulkee myös 300 metriä pitkä maisemapolku. Nuotiopaikan läheltä lähtee kohti parkkipaikkaa metsäpolku, jos ei halua kiivetä portaita. Helpointa tälle retkelle on lähteä kävelevien tai vaikka kantoliinassa kannettavien lasten kanssa, kun taas lastenrattaat kannattaa jättää kotiin. Alueella kannattaa liikkua varovasti ja kiiruhtamatta liikkuen saatatkin parhaiten nähdä vilauksen alueella asustavasta hiidestä.
Lisää hiidestä ja hiiden vinkaamista luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista voit lukea Kätköissä metsien -kirjasta. Voit myös tulostaa sivuilta löytyvän hiiden värityskuvan ja värittää sen!
Onko Sinulla lisää retkeilyvinkkejä paikoista, joissa kannattaisi yrittää bongata
hiisi? Kerro siitä kommenttikentässä!
Kirjoittanut ja kuvittanut Maria Levantin-Kuusilehto
Comentarios