Kuinka yhdistää sisustusarkkitehdin ja luonto-ohjaajan työ? Pähkäilin tätä, kun lähdin opintovapaalle ja aloitin opinnot luontoalan parissa pari vuotta sitten. Työssäni suunnittelin toimistotyöympäristöjä itsekin toimistolla, tietokoneen ääreen kumartuneena. Opiskellessani sain pitkästä aikaa hidastaa menoa ja tunsin oloni koko ajan paremmaksi, kun olin niin paljon ulkona. Mietin, miten sisällä voisi voida paremmin? Pitääkö minun tehdä suunnittelutyötäni ulkona? Sitten törmäsin biofiliaan. Tarkemmin sanottuna biofiliseen suunnitteluun.
THL:n tutkimuksen mukaan me suomalaiset oleskelemme nykyään sisätiloissa 90 % ajastamme. Hurja luku. Vaikka tiedämme kuinka hyvää luonnossa oleminen tekisi, joskus sinne ei vaan ehdi. Arki kieputtaa ja etätyöläinen tuijottelee läppärin yli kaihoisasti pihapuuta. Ja mitä jos luontoon ei yksinkertaisesti pääse. Niinkin voi olla. Luonto voi olla saavuttamattomissa, jos asuu hoivakodissa tai on sairaana omassa kodissaan. Melkoinen puute olla pääsemättä luontoon! Kuitenkin juuri luonto tekisi hyvää ja elvyttäisi ihan vaan siellä olemalla. Tuoksuttelemalla, tunnustelemalla, kuuntelemalla, lumoutumalla.
Biofilia-käsite on peräisin Yhdysvalloista, jossa sen kehitti tutkija Edward O Wilson 1980-luvulla. Hän havaitsi kuinka kaupungistuminen on vaikuttanut ihmisen luontosuhteen katkeamiseen. Wilsonin hypoteesin mukaan ihmisellä on sisäsyntyinen tarve olla yhteydessä luontoon. Tämä on helppo ymmärtää ja allekirjoittaa. Minulle tulee epämääräinen paha olo jos en pääse luontoon. Tuntuu kuin jotain kasautuisi kehoon ja aistit menisivät tukkoon. Metsässä se jokin sitten liukenee pois ja tulee juureva ja tasapainoinen olo.
Biofilinen suunnittelu pohjaa tähän biofilia-käsitteeseen. Sen avulla tuodaan luontoelementtejä eri tavoin ihmisen luomaan ympäristöön – kaupunkiin, kerrostalojen pihapiiriin, sairaalaan, kouluun, etätyöpisteeseen. Biofilisessa suunnittelussa luonto liikkuu läpi seinien ja ikkunoiden. Kasvit ja luonnonäänet sisällä ovat konkreettisia luontoelementtejä, luonnongrafiikka ja eri tuntuiset materiaalit viitteellistä. Biofilisesti suunnitellulla tilalla on kiistattomia hyötyjä – se näkyy sairaaloissa lyhyempinä toipumisaikoina, luovuuden ja tuottavuuden lisääntymisenä työpaikoilla, keskittymisvaikeuksien vähenemisenä kouluissa. Isoja asioita. Biofilinen suunnittelu voidaan nostaa yhdeksi osa-alueeksi varsinkin kuntoutus- ja hoivaympäristöjä suunnitellessa, mutta myös kouluissa ja toimistoissa aikaansa viettävät hyötyisivät biofilisesta sisätilasta. Vaaditaan luonto luoksemme silloin kun emme syystä tai toisesta pääse luontoon. Luodaan LuonTILA.
Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut Tia Hämäläinen, joka toimii Oivallusvaarassa biofilia-asiantuntijana ja metsäkävelyttäjä. Tia on koulutukseltaan sisustusarkkitehti ja luonto-ohjaaja. Luonto-ohjaaja opintojen aikana hän tutustui biofiliseen eli luontolähtöiseen suunnitteluun. Aihealue on Suomessa vielä melko tuntematon, joten Tia on opiskellut sitä omatoimisesti, syventyen aiheeseen etsien tietoa netistä ja kirjallisuudesta.
Comments