top of page

Puunhalaus, hölmön hommaa?

Päivitetty: 30. tammik. 2022

Puunhalaaminen saattaa monesta kuulostaa hölmöläisen hommalta. Ei kai kukaan täysijärkinen ihminen halaile puita? Ja jos halailee, niin miksi ihmeessä?

Vietämme 26.8.-1.9.2019 Suomessa Valtakunnallista puunhalausviikkoa, jonka tarkoituksena on arvostaa lähiympäristöä ja sen monimuotoisuutta. Nykytutkimuksen meidän tulisi altistua luonnon monimuotoisuudelle kaikilla eri tavoilla. Ja mikä sen parempaa, kun voimme tehdä luontoaltistuksen siellä missä asumme, lähellä kotejamme. Luonto oli aikoja sitten meidän jokaisen alkuperäinen koti, josta nyt olemme erkaantuneet todella nopealla vauhdilla. Tässä vauhdin huumassa olemme menettäneet osan terveydestämme katkenneen luontoyhteyden takia.

Puiden halaaminen on yksi tapa rikastuttaa omaa köyhtynyttä mikrobikantaa, jolla on todettu olevan yhteys allergioihin ja astmaan. Mitä vähemmän olet elämäsi aikana altistunut luonnon mikrobeille, sen todennäköisempää on, että sairastut allergiaan tai astmaan. Tästä on tehty tutkimusta täällä meillä Suomessa. Voit perehtyä aiheeseen Duodecim-lehden artikkelin avulla: https://www.duodecimlehti.fi/duo13480

Koska puunhalaaminen saattaa kaikesta huolimatta vaikuttaa hölmöltä, nololta tai muuten vain kukkahattutätien touhuilta, päätimme madaltaa puunhalaamisen kynnystä ja pyysimme oivallusvaaralaisia sekä joitakin meidän yhteistyökumppaneita halaamaan puita.

Alta löytyvät puunhalauskuvat sekä tarinat niiden takaa: Noora Säily, Metsäemo, Lapinjärvi

Noora halaa tässä puuta Helsingin Jakomäessä. Noora on opettaja, pitää omaa luontoaiheista blogia ja työskentelee Lapinjärven kunnalla viestintäpäällikkönä. Noora on ihastunut kaikin puolin oman kuntansa monipuoliseen luontoon. Tutustu Nooran blogiin osoitteessa: http://www.metsaemo.fiMikko Pohjola ja Sampo Pohjola

Mikko halaa valkeakuulasta, Sampo kultasateen tainta. Mikon ja Sampon mielestä nämä nuoret kasvunsa alussa olevat pihapuut tarvitsevat kaiken tuen ja rakkauden, kuten myös kaikki aloittelevat start-up yritykset. Tulemme lähitulevaisuudessa kuulemaan lisää Mikon ja Sampon metsiin liittyvästä Korpi ForRest innovaatiosta, mikä on suunniteltu erityisesti lisäämään hyvinvointia työpaikoilla.
Auli Soinio, guida per la natura, Oivallusvaara & Airone

Noi siamo cresciute insieme, dice Auli, una guida per la natura, abbacciando una betulla nel suo giardino. Dietro tramonta il sole creando bei fiflessi sul fiume di Porvoo.Heidi Korhonen ja Katriina Kilpi, International Forest Therapy Days Nämä naiset halaavat kuvassa Parkanon kaupungin lehmusta. Heidi ja Katriina molemmat rakastavat kaupunkien puita - olivat ne sitten millaisia puita tahansa - koska ne tekevät niin paljon meidän ihmisten eteen. Heidi ja Katriina vastaavat kansainvälisestä viikon mittaisesta tapahtumasta, josta voit lukea lisää täältä: https://www.foresttherapydays.com


Suvi Pohjola-Stenroos, Arboretum Magnolia, Lohja Suvi halaa kuvassa tervaleppää suunnittelemassaan ja omistamassaan puulajipuistossa Arboretum Magnoliassa Lohjalla. Voit lukea lisää Suvin ja hänen miehensä perustamasta Arboretumista tämän linkin takaa: https://www.arboretummagnolia.fi


Brooke Mellen, Cultured Forest, USA

Brooke is hugging a Hinoki tree in Akasawa forest in Japan. Brooke is working as a shinrin-yoku (forest bathing) guide in her home town New York City. You can follow her in a Instagram #culturedforest and visit the webpage: https://www.culturedforest.com


Janne Tuovila, lääkäri, Oivallusvaara Jannen syleilyssä on oman kotipihansa koivu. Koivut ovat monella tapaa aisteja herättäviä puita, sillä mitä olisikaan sauna ilman vihtaa (tai oikeastaan vastaa) ja kesäilta ilman koivun lehtien ääntä.


Lola Ottosson, fysioterapeut, Oivallusvaara ”Tack eken for att just du finns på vår gård.” Utomhussjumpparen och fysioterapeut Lola kramar den betydelsefulla eken.

Eerika Korhonen, muotoilija, Oivallusvaara ”Rauhallisuus laskeutuu omaan mieleeni aina kun pääsee metsään, pois laitteiden ja härpäkkeiden luota. Kuulen omaa ajatusta paremmin ja olen luovempi kun olen metsässä.” Eerikan otteessa on oman pihan yksi isoimmista männyistä.Minttu, villilapsi, Oivallusvaara 4-vuotias Minttu on tästä porukasta ehdottomasti yksi taidokkaimpia luonnossa pienimpiäkin yksityiskohtia havaitseva. Tätä hänen synnynnäistä lapsenomaista taitoaan sekä arvostetaan, vaalitaan että kannustetaan. Hänellä on paljon opetettavaa meille vanhemmalle väelle. Halauksessa tässä kuvassa on Mintun mummolan pihakoivu.


Sirke Korhonen, toimistomummo, Oivallusvaara

Sirke eli Oivallusvaaran toimistomummo halaa tässä omaa pihakoivuaan ja osallistuu eläkepäiviensä iloksi Oivallusvaaran toimintaan tekemällä milloin myynti-, ja milloin lähetin tehtäviä. Toimistomummo kerää marjoja ja tekee hilloja ja mehuja, joten olet saattanut nauttia Oivallusvaaran retkillä toimistomummon antimista.Lopuksi vielä lyhyt videokooste kaikista puunhalausviikon halauksista:


418 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page